Blockchain tehnologija je decentralizovana digitalna baza koja beleži transakcije preko mreže računara. Svaka transakcija je organizovana u blokove, koji su povezani u lanac, osiguravajući transparentnost i sigurnost podataka.

Ključne Komponente:

  • Blokovi: Grupišu podatke o transakcijama.
  • Lanac: Povezuje blokove, osiguravajući nepovratnost podataka.
  • Hash Funkcije: Obezbeđuju integritet podataka.
  • Konsenzus Algoritmi: (npr. Proof of Work, Proof of Stake) omogućavaju dogovor između učesnika mreže o stanju blockchaina.

Primene:

  • Kriptovalute: Bitcoin, Ethereum.
  • Pametni Ugovori: Automatizovani i sigurni digitalni ugovori.
  • Industrije: Finansije, zdravstvo, logistika, i mnoge druge.

Prednosti:

  • Sigurnost: Otporan na manipulacije.
  • Transparentnost: Sve transakcije su javno vidljive.
  • Decentralizacija: Nezavisnost od centralne vlasti.

Blockchain tehnologija transformiše način na koji digitalni podaci i transakcije funkcionišu, nudeći inovativna rešenja za razne industrije.


"Cilj programa je da polaznike opremi sa znanjem i veštinama potrebnim za uspešno korišćenje Go programskog jezika u razvoju efikasnih i brzih softverskih rešenja."

Po završetku kursa, student je osposobljen za: primenu različitih modela podataka i tehnika projektovanja baza podataka u praksi; praktičnu primenu tehnika implementacije šeme baze podataka. Takođe, student je osposobljen da koristi upitni jezik za pristup podacima, kao i da optimizuje baze podataka, da upravlja transakcijama i konkurentnošću; da razume važnost i koncepte sigurnosti podataka.

Saobraćajna nezgoda je nezgoda koja se dogodila na putu ili je započeta na putu, u kojoj je učestvovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojoj je najmanje jedno lice poginulo ili povređeno ili je nastala materijalna šteta.

U pčelarstu postoje osnovna pravila kojih se treba pridržavati.

Sportsko penjanje je sport koji ne poznaje godine.

Osnove programiranja u jeziku PHP.

Implementacija objektno orijentisanih koncepata u programskom jeziku Java.

Osnove programiranja u jeziku C++

Osnovni cilj je upoznavanje sa osnovama JavaScript programskog jezika. Razmotrićemo osnove, kao što su promenljive, tipovi podataka, operatori i tako dalje, a na kraju svake oblasti potrebno je izvršiti određene zadatke.

Programiranje mikrokontrolera zahteva razumevanje hardverskih karakteristika mikrokontrolera, kao i dobru kontrolu nad softverskim procesima. Veština programiranja mikrokontrolera je ključna za razvoj inovativnih rešenja u elektronici i računarstvu, te omogućava implementaciju različitih projekata od jednostavnih do složenih sistema.

Šah je dvosobna strateška igra. Cilj igre je postizanje "šah-mat" - situacija u kojoj je protivnički kralj napadnut na način da nema bežanja ni odbrane. Šah je poznat po dubokoj strategiji, taktičkim varijacijama i sposobnosti da razvije um igrača kroz složene situacije na tabli.

Kreiranje WEB stranica putem Wordpress-a.
Programiranje u Python programskom jeziku za prvi razred Gimnazije.